Skip to main content

Set point for kropsvægt, del 3

Vægtøgning efter fedmeoperation

Vægtøgning efter fedmeoperation rammer 20-25% af dem som er opereret. De generelle mekanismer bag vægtøgning redegjorde vi for i vores tidligere blogindlæg her på siden. I dag skal vi fokusere på, hvad vi kan gøre ved vægtøgning efter tidligere overvægtskirurgi, også kaldet ”weight regain”.

 

Stabile rutiner er alfa og omega inden du gør noget yderligere

Du kan aldrig gå videre til ny kirurgi eller tilføjelse af lægemiddel mod vægtøgning, uden grundigt at have gennemgået din hverdag først. Hvordan ser dine madrutiner ud? Er du meget stresset på arbejdet? Sover du godt? Motionerer du regelmæssigt? Vi har samlet konkrete råd og tips som du gør klogt i at følge i GB Obesitas’ køleskabsliste, som du kan downloade, printe og sætte på køleskabet. Tjek listen som det allerførste!

 

Medicin mod vægtøgning efter fedmeoperation

Der findes i dag to godkendte lægemidler i Danmark til behandling af fedme, som både sænker set point for kropsvægt – tablet Mysimba (bupropion/naltrexon) og injektion Saxenda (liraglutid). Mysimba og Saxenda får man på recept, men der er ikke tilskud fra det offentlige på disse to lægemidler, som det er nu. Dette indebærer, at man som patient selv må stå for hele medicin-omkostningen (ca. 800-1200 DKK pr måned). Der findes et fåtal af studier på Saxenda som behandling mod postoperativ vægtøgning med synlig effekt på vægtkurven. De mest almindelige bivirkninger til lægemidlet er mave-tarmbivirkninger. (For Mysimba mangler der videnskabelige studier for behandling af vægtøgning efter fedmeoperation). GB Obesitas har medicinske pakkeløsninger for privatbetalende, som vil teste lægemiddelbehandling mod overvægt.

 

Kan man få en operation mere?

I bestemte situationer kan man få det. Vi kommer i det følgende til at opliste nogle af de alternativer som findes. Observer endnu en gang, at stabile rutiner er og forbliver grundforudsætningen for at dette kan være aktuelt.

De ældre såkaldte restriktive metoder gastric banding og vertical banded gastroplasty (VBG) har som eneste virkningsmekanisme, at de facto gøre mavesækken mindre – de sænker altså ikke set point for kropsvægt (som de moderne metoder nedenfor gør). Det er almindeligt forekommende med problemer relateret til selve båndet, som opereres ind (snævre forhold, opkastninger, mm.) samt vægtøgning. Gastric banding eller VBG kan opereres om til en gastric bypass, hvilket fjerner eventuelle problemer med indopererede bånd og desuden sænkes set point for kropsvægten.

En gastric sleeve med vægtøgning kan opereres om til en gastric bypass eller en SASI (Single Anastomosis Sleeve Ileal bypass). Både gastric bypass og SASI sænker set point for kropsvægt yderligere. Gastric bypass kan endda også løse problemer med meget refluks (sure opstød) efter en sleeve-operation.

Hvad så, hvis man allerede har en gastric bypass? I bestemte tilfælde kan man overveje en udvidet tarmomkobling, en såkaldt distal gastric bypass. GB Obesitas’ team har været førende i at udvikle denne operationsmetode. En distal gastric bypass kræver grundig opfølgning af frem for alt vitamin-niveauet efter operationen.

Befinder du dig i en situation med vægtøgning efter din fedmeoperation? Vil du have hjælp til at komme videre? Kontakt os gerne eller start med at deltage i vores næste online repetitionskursus for tidligere opererede. Tilmeld dig her!

Author info@gbobesitas.com

More posts by info@gbobesitas.com

Leave a Reply