Skip to main content
FedmeoperationGastric bypassGastric sleevePlastikkirurgi

Ofte stillede spørgsmål efter overvægtskirurgi

By 23 mars, 2022april 7th, 2022No Comments
Ofte stillede spørgsmål efter overvægtskirurgi

Ofte stillede spørgsmål efter overvægtskirurgi

I tiden op til en overvægtsoperation kan man være så optaget af selve operationen, forberedelse til operation, bedøvelse og eventuelt præoperativt vægttab, at information om livet og tiden lige efter operation let kan gå tabt. I denne blogartikel har vi derfor samlet en række ofte stillede spørgsmål efter overvægtskirurgi, som vi får fra patienterne, når de har gennemgået en gastric bypass eller gastric sleeve.

1. Hvor meget kan jeg forvente at tabe mig?

Det er individuelt, hvor meget man taber sig efter overvægtskirurgi og kan ikke siges præcist på forhånd. Dit vægttab afhænger dels af den hormonelle effekt du oplever som en direkte konsekvens af operationen og dels afhænger det af kost- og motionsvaner. I gennemsnit taber man 70-80% af sin overvægt i løbet af de første 1-2 år. I og med at det er et gennemsnit, betyder det altså at nogle taber sig mere og andre mindre, men de fleste ligger omkring 70-80%.

2. Hvornår må jeg begynde at træne og hvor meget må jeg løfte?

Vi anbefaler at du allerede starter med gå- eller cykelture i roligt tempo, når du kommer hjem og gerne 1 time om dagen. Den første uges tid kan det være en god ide, at tage det i mindre bider, fx 15 min. ad gangen. Efter ca. 2 uger kan du begynde at træne som du plejer og med højere intensitet.
Man må egentlig løfte som man vil efter operation (også sine småbørn), så længe det føles OK. Gå forsigtigt frem og husk at mærke efter og lytte til kroppen – får du ondt når du løfter (fx ved operationssårene), så er det for tungt.
Vent gerne 6-8 uger med at løft med maks. belastning i fitness centeret.

3. Hvornår kan jeg få plastikkirurgi?

Plastikkirurgi kan først tilbydes, når man har været vægtstabil i min. 6 måneder, så typisk er det ikke aktuelt før der er gået 1,5-2 år efter operation. Du giver huden de bedste betingelser for at trække sig sammen og dermed minimere overskydende hud efter vægttabet, ved regelmæssig styrke træning, daglig motion, og ved at undgå rygning samt nikotinpræparater. Læs evt. mere om plastikkirurgi efter stort vægttab her.

4. Er det almindeligt at have ondt efter operationen?

Det er almindeligt at have lettere smerter efter operation – en del synes at smerten minder om træningsømhed, som hvis man havde taget virkelig mange mavebøjninger dagene inden. Du kan tage medicin for at lindre smerten – læs mere om smerter og smertestillende medicin  i blogartiklen her.
Smerterne skal være tålelig, særlig efter du har taget smertestillende medicin. Oplever du fortsat at have meget stærke smerter efter du har taget smertestillende medicin bør du kontakte din klink. Efter operation, kan man også opleve at få ondt i maven, hvis man spiser for meget eller for hurtigt.
Er du bekymret for dine smerter, så kontakt din klinik!vitaminer

5. Hvorfor har jeg problemer med træg mave?

Sjældnere afføringer efter operation er meget almindeligt, særligt i den første tid hvor man spiser mindre. At have afføring hver 3. dage er ikke ualmindeligt, selvom man inden operation har haft det dagligt.
Træg mave kan forekomme dage, uger eller måneder efter operation og kan have forskellige årsager. Husk at drikke nok væske, 1,5-2 liter pr dag (OBS mad regnes med i perioden med flydende kost). Spis fiberrigt – grove grøntsager og rugbrød, hvis du nået til normal kost. Motion og bevægelse fremmer tarmens aktivitet, og inaktivitet hæmmer den. Jerntabletter kan også give træg mave, oplever du at jernet er problemet kan det overvejes om det udelukkende skal tages under menstruationen, mænd kan nogle gange helt undvære jerntabletter – men diskuter dette med din klinik eller læge!

6. Hvorfor får jeg diarre?

Diarre efter operation skyldes ofte kosten. Indtager man for sukkerholdig eller fed mad kan man opleve at få diarre, fordi tarmen reagerer på den store mængde sukker eller fedt som ikke optages. Det kan også opleves i de første uger efter operationen, da den den bløde og særligt den flydende kost er knap så rig på fibre. Visse fødevarer kan give løs mave, så hold øje med om det er relateret til specifikke fødevarer/fødevaregrupper – nogle oplever at blive intolerante overfor laktose, så test evt. laktosefri mælkeprodukter.

7. Hvorfor får jeg kvalme og hvad kan jeg gøre?

Kvalme kan skyldes flere forskellige ting. Nogle bliver utilpas og får kvalme af vitaminerne. Prøv at tage dine tilskud til et måltid eller fordel doserne udover dagen og tag dem ikke på tom mave. (OBS tag ikke et jern-tilskud sammen med kalk-tilskud eller mælkeprodukter, det hæmmer optagelsen). Tager du dit tilskud som separate tilskud på recept, så test om det bliver bedre med et komplet tilskud (fx Baricol eller MedMade) eller vise versa.
Forstoppelse kan også give kvalme, så overvej om dette kan være årsagen. Kan du have spist for meget eller for hurtigt? Dette kan nemlig også give kvalme. Dehydrering kan også forårsage kvalme, så sørg for at drikke 1,5-2 liter væske om dagen.

8. Mit vægttab er gået i stå – hvad kan jeg gøre?

Kig grundigt på dine vaner og rutiner – er der noget der har ændret sig? Spiser du regelmæssigt og 5-6 måltider pr. dag? Småsnacker du oftere? Spiser du mindre sundt end du plejer? Dyrker du mindre motion? Får du nok protein? Du kan overveje at skrive mad- og motionsdagbog en uge, for at få styr på om der er noget som er anderledes.
Når det er sagt, er det almindeligt at opleve såkaldte vægtplateauer, og her kan det være en god ide at kigge på andre parametre. Sidder tøjet løsere end det plejer, har du reduceret dine kropsmål, er din fysiske udholdenhed forbedret – det er ikke alt der kan måles i kg på vægten.

9. Jeg er begyndt at tabe håret – hvorfor?

En del oplever hårtab efter operationen, det skyldes ikke mangel på næringsstoffer, men selve vægttabet, hvor kroppen nedprioriterer mindre vigtige processer som hår og negle. Den gode nyhed er, at det går over og hårtabet normaliseres når vægttabet stabiliserer sig. Du behøver ikke at tage yderligere tilskud for hår og negle, det er tilstrækkeligt med de tilskud der anbefales efter overvægtskirurgi.

10. Hvornår må jeg blive gravid?

Det anbefales at man venter minimum 1 og gerne 2 år med at blive gravid efter operationen. En graviditet indenfor dette tidsrum ”forstyrrer” vægttabet, sådan at man oftest ikke opnår samme lave vægt som ellers. Desuden bør man vente 1-2 år for at sikre at både mor og foster får tilstrækkelig næring under graviditet.
OBS mange oplever at blive mere fertile i forbindelse med vægttabet, så vær opmærksom på at anvende prævention!

Blogartikel om ofte stillede spørgsmål relateret til kost kommer snart!

Author info@gbobesitas.com

More posts by info@gbobesitas.com

Leave a Reply