Skip to main content
Fedmekirurgi - fordele og ulemperFedmeoperationForebyggelse - fedmesygdomOm fedmesygdom

Kan en fedmeoperation kurere type 2-diabetes?

By 17 augusti, 2021september 23rd, 2021No Comments
fedmeoperation kurere type 2 diabetes

Hvordan og hvorfor kan fedmeoperation kurere type 2-diabetes?

Dette blogindlæg handler om, hvordan fedmeoperation hos nogle patienter kan kurere type 2-diabetes. Men hvad er egentlig type 2-diabetes – det som tidligere gik under betegnelsen gammelmandssukkersyge?

Hvad er type 2-diabetes, hvad er insulin og hvordan hænger det sammen?

Type 2-diabetes er en kronisk sygdom. En diabetespatient har et blodsukkerniveau, som ikke er reguleret godt nok på grund af delvis eller fuldstændig insulinresistens og -udskillelse. At sygdommen er kronisk betyder, at den er vedvarende[1]. Men hvordan er det nu lige med insulin?

Insulin er et hormon, som spiller en afgørende rolle i optagelse af sukker. Enkelt forklaret kan man sige, at når vi spiser omdannes kulhydraterne i maden til glukose (sukker), som optages i blodbanen. Glukosen gør dog ikke meget gavn i blodbanen, vi vil have glukosen ind i kroppens celler, hvor det fungerer som brændstof. Insulin virker som en nøgle i cellernes ”nøglehuller” som sidder i den omgivende membran. Insulin (nøglen) åbner døren for glukosen, så det kan komme ind i cellen[2].

Hvis man har type 2-diabetes er man som nævnt, mindre følsom overfor insulin og man udskiller ikke nok eller ingen insulin. Det medfører altså, at glukosen bliver i blodbanen og ikke kommer ind i cellerne, hvorfor man kan måle et højt blodsukkerniveau.

Et forhøjet blodsukkerniveau over længere tid øger risikoen for forskellige andre sygdomme, hvorfor det er vigtigt at få blodsukkeret ned på et normalt niveau.

Hvad er sandsynligheden for at min diabetes bliver kureret?

Allerførst må defineres hvad der menes med kureret. Når man taler om, at patienten er kureret for type 2-diabetes betyder det, at patienten har et normalt blodsukkerniveau og ikke længere behøver at tage noget medicin mod diabetes.

Det er ikke muligt at spå om, hvad sandsynligheden for kureret diabetes er hos det enkelte menneske inden eventuel operation. Der er flere forskellige faktorer der spiller ind på udfaldet. Kroppe reagerer forskelligt på behandling, præcis som det gør sig gældende for andre medicinske behandlinger.

Men man kan selvfølgelig sige noget generelt og gennemsnitligt om det. De fleste studier viser, at 70-89% af patienter der inden operation har type 2-diabetes bliver kureret efter en fedmeoperation[3],[4],[5],[6],[7].

Desuden er der større chance for, at man bliver helt fri for sin diabetes, hvis man har haft sygdommen i kortere tid (under 5 år), har en mildere grad af diabetes og har et stort vægttab efter operation. For eksempel har man haft diabetes i under 5 år er der 95% sandsynlighed for at slippe af med diabetes. Hvorimod har man haft sygdommen i 6-10 år, er sandsynligheden 75% og har man haft diabetes i mere end 10 år er sandsynligheden for, at det bliver kureret 54% [8].

Hvorfor kan fedmeoperation kurere type 2-diabetes?

Der er flere faktorer som bidrager til, at en fedmeoperation kan kurere type 2-diabetes. Men der er ikke fuldstændig enighed om disse mekanismer. En af de simple faktorer er vægttabet i sig selv, som øger insulinfølsomheden. Men eksempelvis gastric bypassoperation forbedrer diabetesen allerede få dage efter operationen og dermed er der altså andre mekanismer end vægttab som spiller ind[8].

For eksempel har man en hypotese (”Hindgut hypotesen”) om, idet maden hurtigere rammer den distale (senere) del af tarmene efter operation, sker der en øget udskillelse af hormonerne GLP-1 og peptid YY, som både forårsager øget insulinudskillelse og -følsomhed[9].

En anden hypotese (”Foregut”) ved bypass er, at ekskluderingen af den proximale (første) del af tyndtarmen på madens vej gennem tarmsystemet medfører, at man undgår udskillelse af et formodet (og endnu ikke klarlagt) signal der ellers fremme insulinresistens[10].

Generelt er det sådan, at kalorierestriktioner (under 1100 kcal/dag) inden for 2 døgn vil resultere i øget lever insulinfølsomhed, da der findes mindre insulin i blodbanen og de insulinproducerende (beta)celler kan hvile, fordi de derfor ikke skal producere lige så meget insulin [11],[12].

Et meget lille svensk studie med 9 patienter har vist, at 90% af det der påvirker insulinmekanismerne, som er relateret til hormorerne GLP-1 og GIP, skabes af kostændringerne. De mener man oplever samme effekt, hvis patienten er på pulverdiæt og indtager mindre end 1000 kcal/dag, som hvis patienten var opereret. Dog fastslår forskerne bag undersøgelsen, at vægttab er kraftigere og mere permanent ved operation frem for ved diæt [13]. Resultaterne er meget nye og der mangler fortsat yderligere forskning om den nye opdagelse.

Sammenfatning

Kort sagt fikser en fedmeoperation gennem forskellige mekanismer, de problemer man har med insulin som giver forhøjet blodsukker, når man er ramt af type 2-diabetes. Disse mekanismer er relateret til vægttab, øget insulinudskillelse og -følsomhed samt undgåelse af insulinresistens.

Type 1-diabetes kan ikke kureres, da denne sygdom skyldes, at de insulinproducerende celler i bugspytkirtlen er destruerede.

 

Vil du vide mere om overvægtsoperationer, kan du læse om det her og her. Kontakt os, hvis du overvejer om det kunne være noget for dig!

 

[1] https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/endokrinologi/tilstande-og-sygdomme/diabetes-mellitus/type-2-diabetes/ tus/behandling-og-kontrol-af-type-2-diabetes/

[3] https://diabetes.dk/aktuelt/nyheder/nyhedsarkiv/2019/fedmekirurgi-faar-type-2-diabetes-til-at-forsvinde-hos-3-af-4.aspx

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19272486/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15479938/

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1234815/

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360104/

[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3102524/

[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2936261/

[10] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1856597/

[11] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202361/

[12] https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(09)00150-4/pdf

[13] https://www.medicin.lu.se/article/strang-diet-forklarar-fetmakirurgins-magi-0

Author info@gbobesitas.com

More posts by info@gbobesitas.com

Leave a Reply