Skip to main content
Fedmekirurgi - fordele og ulemperFedmeoperationOperationsmetode

Tilbagekobling af gastric bypass

By 9 juli, 2021juli 15th, 2021No Comments

GB Obesitas udfører tilbagekoblinger

Tilbagekoblinger af tidligere gastric bypass-operation er noget, som GB Obesitas Skåne udfører både offentligt gennem vores kontrakt med Region Skåne og dels som privat operation. Dette er noget, du tyr til, når en patient har problemer, som absolut ikke kan afhjælpes på nogen anden måde. Man udnytter så, at en gastric bypass fra starten udelukkende er en omkobling af mave-tarmanatomien – man fjernede aldrig noget ved den oprindelige operation. Dermed er der mulighed for at ”spole tiden tilbage”. Der er to typer af tilbagekoblinger og de er beskrevet nedenfor.

Anatomisk tilbagekobling af gastic bypass

Anatomisk tilbagekobling (illustreret ved den blå pil på billedet)indebærer, at man genskaber samme anatomi i mave-tarmkanalen som før fedmeoperationen: normal størrelse mavesæk og derefter overgang til tolvfingertarmen. Maden kommer nu til at gå samme vej, som på ikke-opererede mennesker, anatomien er den samme. Derimod er funktionen ikke umiddelbart genoprettet: de sammenkoblede dele af mavesækken må lære at arbejde sammen igen i forhold til at bearbejde maden og sende den videre ud i tyndtarmen via den nedre mavemund (pylorus). Følgeligt er tømningen af mavesækken også forværret (såkaldt ventrikelretention) den mest almindelige komplikation efter en anatomisk tilbagekobling og rammer ca. 20%. Tilbagekoblinger er betydeligt mere avancerede og komplicerede operationer end at udføre primær gastric bypass fra starten – de skal derfor kun udføres på ekspertcentrene. De vigtigste indikationer for anatomisk tilbagekobling er kroniske mavesmerter, tilbagevendende problemer med ileus (tarmslyng), forskellige former for psykiske problemer, alvorlig fejlernæring eller fødevareintolerance.

Eftersom anatomien genoprettes, så risikerer man også at set point for kropsvægten i hjernen øges igen og vægtopgang er forventligt efter en tilbagekobling. På den anden side kan man igen spise som ”alle andre” og har en mere normal vitaminoptagelse i kroppen igen.

Funktionel tilbagekobling af gastric bypass

Funktionel tilbagekobling er en ny operationsmetode som er udviklet og introduceret af os på GB Obesitas. I modsætning til den anatomiske tilbagekobling ovenfor, så laves kun en forbindelse mellem den lille mave og den (tidligere afbrudte) større mave ved en funktionel tilbagekobling. Det meste af maden kommer dermed at gå gennem den store mave, en mindre del går fortsat direkte ned i tyndtarmen via den lille mave (som ved gastric bypass). Se den gul-orange markering på billedet.

Fordelene ved denne operation er, at det er mindre kompliceret at udføre, og patienten kan oftest rejse hjem allerede dagen efter. Den kommer heller ikke til at give lige så stor risiko for øgning af set point (og dermed kropsvægt), som den anatomiske tilbagekobling medfører. Her er heller ikke nedsat tømning af mavesækken et problem. Funktionel tilbagekobling er aktuelt blandt andet ved alvorlige hypoglykæmier (lavt blodsukker), diarreproblemer, dumping/fødevareintolerance, fejlernæring og for ekstremt vægttab.

Vores tilbagekoblingsoperationer udføres af chefskirurg Hjörtur Gislason som første kirurg. I år 2020 udførte GB Obesitas henholdsvis 55 anatomiske og 15 funktionelle tilbagekoblinger.

Author info@gbobesitas.com

More posts by info@gbobesitas.com

Leave a Reply