Skip to main content
Årsager til fedmeFedmeoperationOm fedmesygdomVægtfysiologi

Overvægt og operationer – online ressourcer

By 20 september, 2021september 21st, 2021No Comments

Som du sikkert allerede ved, så findes der meget at læse om overvægt og behandlinger på internettet. En søgning på “overvægt” giver 1.820.000 hits på Google, “fedme” giver 1.470.000, “at tabe sig” giver 12.700.000, og “gastric bypass” giver 22.400.000. Men hvordan kan man så vide, hvilken information der er god, og hvilken der er dårlig, hvad der er sandt og hvad der er en enkelt persons (eller kommerciel aktørs) udokumenterede påstande? Det vil vi prøve på at hjælpe med at klarlægge her.

“Spis mindre og bevæg dig mere, så vil du tabe dig…”
Det har du vel nok hørt? Men passer det? Netop hvordan kroppen regulerer sin vægt er et godt sted at starte, fordi det styrer, hvordan vores “verdensbillede” ser ud, når det gælder vægt og overvægt, hvordan og hvis slankekure virker, hvis skyld det er, når man er og forbliver overvægtig, og hvorfor fedmekirurgi er nødvendig.

Vi har flere blodartikler om emnet bl.a. ”Set point for kropsvægt”, ”Vægtøgning før og efter fedmeoperation” og ”Hvorfor virker slankekure ikke”. Her får du en god, forståelig og videnskabelig dokumenteret basisviden. Se bagefter YouTube-videon Act On Obesity og vores egen informationsfilm med temaet vægtfysiologi.

Vi gætter på, at de fleste lærer noget nyt? Det at man ikke selv kan slippe af med sin overvægt, skyldes biologi og ikke dårlig karakter, disciplin, intelligens eller manglende viden.

Holdninger i samfundet og sundhedsplejen.

Mere end halvdelen af danskerne er i dag overvægtige. Sygdommen overvægt/fedme giver anledning til følgeproblemerne type 2 diabetes, forhøjet blodtryk og kolesterol, hjertesygdom, søvnapnø syndrom, slidgigt, PCOS og ufrivillig barnløshed og et tocifret antal kræftformer.

Alligevel mangler der nationale retningslinjer for fedmebehandling, og sygdommen bliver slet ikke prioriteret i sundhedsuddannelserne.

Det blev diskuteret på et seminarie i Almedalen i Visby i Sverige juli 2018, hvor blandt andet vores gastroenterolog Carl-Magnus deltog, du kan se en liveoptagelse fra eventet her. Radiokanalen SR P1’s udsendelse “Kropp og själ” havde et lignende tema i et indslag med dr. Brodén og dr. Torsten Olbers med titlen ”Kampen mot fetman

Gastric bypass og sleeve. Hvordan virker de forskellige fedmeoperationer?

Fedmekirurgi er i dag den absolut mest effektive behandling af fedme. De fleste forbinder det med en “mindre mavesæk”. Det er også rigtigt, men det er faktisk ikke den vigtigste mekanisme bag operationerne. Operationen påvirker nemlig også vores sulthormoner, og hvilken mad vi får lyst til at spise. Det kan du se mere om i vores informationsfilm om gastric bypass, gastric sleeve samt den nye metode SASI.

Livet som overvægtsopereret – hvordan er det?

Den første fase efter kirurgi er speciel, en blanding af at komme sig (og måske eventuelle komplikationer) og af at lære sig nye rutiner: Spise lidt, men ofte, tygge maden grundigt, drikke tilstrækkeligt med væske, tage vitamintilskud dagligt samt være fysisk aktiv. Det er meget at huske på en gang! Men man får hjælp af sin klinik (se vores informationsfilm om emnet)), og der findes også smarte hjælpemidler, fx appen BariBuddy. Artiklen om livet efter operation i Baribuddys artikelserie finder du her.

Den anden fase kommer, når du har fået de daglige rutiner på plads. Og med tiden vil alt blive betydeligt nemmere, fordi du i princippet vil du gøre det samme hver dag.

Dybdegående materiale

Vil du vide endnu mere -og måske få mere uddybende information, så kan du finde det her: Et skarpt debatindlæg i Lancet, debatindlæg i Läkartidningen af vores læger, eksempel på et fantastisk forbillede indenfor fedmesygepleje fra Canada, gratis onlineresurser fra Obesity Canada, og ikke mindst den svenske patientforeningen HOBS -Hälsa oberoende av storlek (sundhed uafhængigt af størrelse) og den danske patientforening for overvægtige Adipositasforeningen.

Vi håber, at disse onlineresoucer kan støtte dig! Har du spørgsmål, så kontakt os på GB Obesitas Skåne – vi vil hjælpe dig!

Author info@gbobesitas.com

More posts by info@gbobesitas.com

Leave a Reply